Hur gör jag för att köpa Iota?

Med tanke på den snabba värdeökningen är det inte konstigt att intresset för att köpa Iota är stort. Proceduren för att göra det är en aning omständlig, men det är egentligen inte komplicerat att köpa egna Iota coins.

Iota är en digital valuta som kan användas för att köpa och sälja data som produceras av maskiner anslutna till internet of things. Det går också att handla med Iota, på samma sätt som med andra kryptovalutor. Eftersom Iota inte bygger på blockchain går det snabbare att handla med denna valuta.

Vad behöver jag för att kunna köpa Iota?

För att kunna handla med Iota är det bäst att ha en egen wallet. Du kommer att behöva skapa ett seed, alltså ett lösenord på 81 tecken. Det finns seed-generatorer på nätet, men använd inte någon av dessa, eftersom det ofta rör sig om olika typer av lurendrejeri. Säkrast är att använda Iotas egna generator, som finns i deras wallet för Android. Spara lösenordet i en textfil på ett krypterat USB-minne.

I dagsläget finns det 13 sajter där det är möjligt att köpa och sälja Iota.
För att kunna köpa Iota, eller någon annan kryptovaluta (med undantag för Bitcoin), från någon av dessa måste du först köpa Bitcoins eller Ethereum. Det finns många sajter på nätet där du kan köpa Bitcoins, och betala med kort eller rent av via Swish.

Hur gör jag för att köpa Iota coins?

När du har några Bitcoins, eller andelar i desamma, eller någon annan kryptovaluta, letar du upp en marknadsplats där du kan köpa Iota för dina coins. Använd en sajt som Coingecko för att få rätt växelkurs, och se till att du väljer en marknadsplats som är säker. Överför Bitcoins till ditt konto på marknadsplatsen, och använd dem till att köpa Iota. Eftersom Iota inte baseras på blockchain-teknologi, utan på Tangle, som är snabbare, får du dina Iota coins snabbt.

När du har fått dina coins till ditt konto på marknadsplatsen laddar du ned dem till din digitala plånbok. Låt dem inte ligga kvar på sajten där du köpt dem.

Iota i framtiden och idagKor vid fjord i Norge

Iota är inte bara en kryptovaluta. Det är också ett protokoll för överföring av data mellan uppkopplade maskiner. I framtiden är det fullt möjligt att vi kommer att kunna få tillgång till Iota på andra sätt. Man kan tänka sig papperskorgar som betalar pant i Iota till den som lämnar burkar och flaskor, eller ett kylskåp som ”säljer” information om vilka matvaror det innehåller, för Iota, och använder dessa Iota coins för att fylla på matvaror som håller på att ta slut. Utbytet ska kunna ske m2m, alltså maskin till maskin, utan mänsklig inblandning.

Det norska mejeriföretaget Tine använder redan idag uppkopplade sändare för att kartlägga sina kors rörelser, och säljer en del av dessa data i utbyte mot Iota.

Scroll to top